Christie Golden: Warcraft – Durotan c. könyv értékelése

covers_388146.jpg

Hozom a következő elolvasott könyvről a legújabb értékelésemet. :) A Christie Golden: Warcraft – Durotan c. könyvről, ami nekem is nagyon tetszett. :)

Fülszövege:

"Draenor világának vad és szabad orkjai mind hosszabb telekkel és mind soványabb zsákmánnyal kénytelenek szembenézni. Különös látogató érkezik ezen a zord órán a Dérfarkasok klánjához: Gul’Dan, a titokzatos vándor, aki új, vadban gazdag világot kínál az orkoknak. A törzs vezére, Durotan, élete legnehezebb döntésére kényszerül: hátrahagyhatják-e a hagyományt, a büszkeséget és az őseik földjét? Elvárhatja-e népétől, hogy vakon kövessék az ismeretlenbe?

Ez a túlélésről, mágiáról és véres harcokról szóló történet vezet el a WarCraft: A kezdetek című filmhez."

Értékelés:

Nekem nagyon tetszett a világ felépítése, és Durotan meg a törzs tagjai, akik izgalmas kalandokon vannak túl, amik cseppet sem voltak egyszerűek, se nem veszélytelenek. Sok áldozattal, és fájdalommal, szomorúsággal, veszteséggel, örömmel, és sikerrel járt, bár sokszor alig volt ételük, és vizük, mégsem adták fel a reményt, hogy valahol talán szebb jövő várja őket.

Durotan végig jó törzsfőnökként, és jó vezérként cselekedett, mindent megtett, amit tudott a családja, és a klánja érdekében, ami a módjában állt. Igyekezett méltó lenni az apja emlékéhez is, és a klántagjai felé, a nagy Szellemek felé is odafigyelni, megvédeni akiket annyira szeret.

Sok veszélyes kalandon átívelő volt ez a történet, és végig nagyon izgalmas volt. Imádtam, ahogy szépen lassan kifejlődött, és az írónő remekül vezette a cselekményeket. A csatajelenetek itt-ott nagyon véresek voltak, amit persze, hogy imádtam, jó volt belelátni az eseményekbe, és részese lenni ennek a kalandnak. Úgy éreztem, mintha én is mellettük lennék, és filmként nézném végig, ahogy beindul az egész, és értelmet nyer. :)

Durotan mellett, még Draka-t is nagyon bírtam. Annyira bátor egy nő, és le a kalappal előtte, hogy a képességeihez méltán, még harcba is szállt az ellenséggel, pedig jó párszor Durotan megparancsolta neki, hogy maradjon ki belőle, és Orgrim is, főleg az ő állapotában... :D Orgrim is nagyon, nagy kedvencem lett, és olykor nagyon izgultam értük.  :)

Mert sokszor óráról órára, napról napra értek, emellett még küzdeniük is kellett az ellenséggel, és az életben maradásért. Sok jó társat vesztettek, családtagot, barátot, de sosem adták fel a reményt, és magukat sem adták meg senkinek, mert ők a Dérfarkasok. :D Senki előtt sem hajtottak fejet, és senkinek sem adták át az irányítást maguk felett, csakis a Szellemekre, és a hagyományokra, meg saját józan eszükre hallgattak, amit a szívük diktált, és amit Drek'Thar mondott a Szellemek útmutatásait, és segítségeit, figyelmeztetéseit által súgtak meg neki.

Geyah és Garad is szimpatikus volt nekem, és őszintén nagyon nincs is olyan, akit utálnék ebben a történetben, de akiket nem csípek, azok a Vérjárókat, és Gul'Dan. Mindkettő ellenszenves volt nekem, mindkettő velejéig gonosz, és ártalmasak, veszélyesek.

De amúgy egyik karakterrel se volt bajom, a Dérfarkas farkait imádtam. :D És a kis Nizka annyira cuki volt, a selypítései nagyon cukik voltak, és ő volt a legédesebb az orkok között. :)

Kedvenc idézeteim:

"– Nem sikerült az első döféssel megölnöd a zsákmányt. Nem nekem okoztál csalódást, hanem neki kínt!"

"– A vad farkasoknak nem adunk, de a mieinkről gondoskodunk!"

"Semmi olyasmit nem mondtál, amit ne tudtam volna eddig is! A legendák sok ilyen vészterhes korszakról mesélnek! Olyan ez, mint az apály és a dagály, a sötétség és a fény, a halál és az újjászületés. Ha most hosszabbak is a telek, egy napon megint rövidülni kezdenek majd, és a világ visszatér a régi kerékvágásba!"

"Felvidítja a harcosok szívét, és megerősíti őket a törzsbe vetett hitükben!
Lehet, hogy ezt a próbát maguk a Szellemek állították elém! Nem is tehettem volna másképp, mint hogy elfogadom a kihívásukat!"

"Értened és érezned kell a félelmüket és vágyaikat, tudnod kell velük nevetni és sírni! És élni! Mellettük, bennük, általuk, értük! (…) Tudd, lásd, értsd mindezt, és örökre Tartsd tiszteletben!"

"Hogy a Szellemek rogyasztanák rá az eget!"

"– A vezéretek parancsot adott! – rikoltotta. – Mióta marakodnak egymással a Dérfarkasok úgy, mint az anyjuk csecsét szopó, tejfogú farkaskölykök?"

"– Biztosan… Biztos vagyok benne, hogy találunk tiszta vizet! (…) – És földet, ami élelmet és menedéket ad! Hinned kell benne! És ami még fontosabb, el kell érned, hogy a többi Dérfarkas is higgyen benne!
És ebben igaza volt. Hit nélkül mit sem ér a vezér, és vezér nélkül mit sem ér a nép."

"A dolgok változnak!"

"A kérdés csak az, milyen árat kell fizetni ezért!"

"– Mi nem szenvedünk… mi túlélünk! És továbbra is ezt fogjuk tenni!"

"– Beszélj csak, barátom! (…) – Nekem a te véleményed is ugyanolyan fontos!
– Minden napunk kész kínszenvedés! (…) – Óráról órára élünk, már ha életnek lehet ezt nevezni! (…)
– És? (…)
– (…) Csak a mának élünk. És nincs holnapunk. Meddig lehet úgy élni, hogy nincs holnapunk? Meddig lehet úgy élni, hogy a ma is csak egy pókháló egyetlen szálán függ?"

"Hiába, ez a világ már nem az, amibe beleszülettek!"

"És ami a legfontosabb…
Ami a legfontosabb (…) –, hogy kivételesen nem valami elől menekülünk, hanem valahová tartunk!"

"– Ne lustálkodj! (…)
– Nem lustálkodom! (…) – Csak elmélkedem!
Azzal nagy nehezen kinyitotta az egyik szemét, és álmosan mérte végig a csípőre tett kézzel álló nőt.
– Dehogynem lustálkodsz! Mind itt tespedünk! De mi harcosok vagyunk, és a harcosok nehezen viselik a várakozást!
– Nemcsak erről van szó! (…) – Senki sem bírja elviselni, ha nincs mit tenni! Nehéz idők ezek, és az elmúlt holdhónapok során mindig bőven akadt dolgunk. Most meg…"

"Aki az enyéimre támad, nem várhat mást, csak halált!
(…)
A világ csak nyer rajta, ha ezek a szörnyetegek végre eltűnnek a föld színéről!"

"– Ragadozók vagyunk! És a világon csak kétfajta lény van: ragadozó és préda! Győztes és legyőzött! Élő és halott!"

Könyv adatai:

Könyv: Christie Golden: Warcraft – Durotan 

Kiadó: Szukits

Kiadás éve: 2016

Oldalszám: 264. oldal

Kötés: Ebook

ISBN: 9789634973638

Fordította: Oszlánszky Zsolt

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az ilyen történeket.

Ennyi csillagot adok rá:

5_csillag.jpg Végszó:

Szóval, nekem nagyon tetszett ez a könyv, és csak ajánlani tudom nektek is. :) Köszönöm, ha most is elolvassátok ezt a bejegyzésemet, és a figyelmeteket is. További jó olvasást nektek könyvmolyok, és szép estét. :)

Smurfettereads