Rachel Caine: Nincs menekvés c. könyv értékelése

covers_576733.jpg

Hozom az újabb értékelésemet a tegnapi befejezett olvasásomról Rachel Caine: Nincs menekvés c. könyvről. :D

Fülszöveg:

"A ​gyilkosságok nem értek véget, amikor a férjét elkapták.

Gina Royal maga a megtestesült középszerűség: egy félénk, közép-nyugati háziasszony, aki boldog házasságban él, és két imádni való gyereket nevel. De amikor egy autóbaleset felfedi, hogy férje sorozatgyilkosként titokban kettős életet él, Ginának új életet kell kezdenie Gwen Proctorként, félelmetes anyaharcosként.

Most, hogy az exférje börtönben van, Gwen végre menedéket talál a félreeső Stillhouse Lake-ben. Bár a zaklatók és az internetes trollok, akik azt hiszik, köze volt a férje rémtetteihez, még mindig nem szálltak le róla, Gwen néha már-már elhiszi, hogy a gyerekei békében nőhetnek fel.

Ám épp amikor már kezdi megszokni új identitását, egy holttest bukkan fel a tóban, és fenyegető levelek kezdenek érkezni egy jól ismert címről. Gwennek jól meg kell gondolnia, kiben bízik, különben fény derülhet a titkára, és a gyerekei áldozatul eshetnek egy szadista gyilkosnak, aki élvezetét leli abban, hogy kínozza őt.

Egy dolog biztos: már tudja, hogyan vegye fel a küzdelmet a Gonosszal. És nincs, ami megállítsa."

Értékelés:

Nekem tetszett, habár több izgalmat vártam volna, főleg, hogy mégis csak egy sorozatgyilkosról is szól meg egy két gyerekes anya életéről. Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre is, és egy kicsit csalódtam benne, hisz alig van benne izgalom, főleg, hogy egy sorozatgyilkosról is szól, meg annak a menekülő családjáról. Azt vártam volna, hogy akik vadásznak a családra, legalább tényleg megnehezítették volna az életüket, nemcsak arról szólt volna, hogy Gwen mennyire fél ennek a lehetőségétől, és mennyire próbál felkészülni rá. A visszaemlékezéseinek a leírásai azok tetszettek, sőt feszültséggel teli volt, érezhető volt, hogy bármelyik pillanatban futniuk kell az állítólagos ellenségtől, ha rájuk találnak, de ennél egy kicsit mégis több bonyodalmat, és izgalmat vártam volna. Ha már egyszer krimi, pszichokrimi és pszicho-thriller, akkor szerintem elvárható, hogy olyan is legyen a sztori, borzongató és izgalmas. :D

Gwent nagyon bírtam, mert egy igazán erős személyiség lett belőle a történtek után is, de néha elég volt egy gyenge pillanat, és ez a maszk, amit ő lassan felépített kezdett töredezni, ahogy lassacskán beindult a sztori is. A gyerekeit is nagyon kedveltem Lannyt és Connort. Sam is szimpatikus volt, ahogy Javi is az volt. Amúgy az írónő jól kidolgozta a sztorit, mert igazán feszült hangulatú lett, és egy két szálat a végén jól fel is fedett, aztán el is varrta. De még így is hiányzik nekem belőle, valami, ami izgalmasabbá tette volna az egészet, lehet az akció hiányzott belőle, vagy túl sokáig elhúzta a dolgok alakulását, vagy nem tudom, de azért tetszett nekem, mert nem volt végül is olyan rossz, sőt jó volt, de lehetett volna ennél jobb is. Na, mindegy. Kíváncsi leszek a folytatásra, hogy mi történik ezután velük, és hogyan alakul Gwen és gyerekei élete a továbbiakban. :D

Kedvenc idézeteim:

„Normális élet. Kényelmes élet. Nem tökéletes persze. Hiszen tökéletes házasság nem létezik, nem igaz?” (8. oldal)

„(…) Soha ne lőjön dühösen!” (20. oldal)

„(…) A biztonságra fittyet hányó vagy agresszív embereket nemcsak jogunk, de kötelességünk is távol tartani.” (22. oldal)

„Felszereltük zombiellenes harci eszközökkel és feliratokkal, amiken ilyenek állnak: ZOMBIKNAK TILOS A PARKOLÁS! A BIRTOKHÁBORÍTÓKAT FELDARABOLJUK!” (28. oldal)

„– Atyaég, annyira gáz vagy! (…) – És persze itt kell élnünk a semmi segghajlatában a te paranoiád miatt. Kivéve persze, ha máris azon mesterkedsz, hogy elköltöztetsz minket valami még ócskább helyre.
(…)
– De nem gondolod, hogy a semmi segghajlata gyönyörű?” (41. oldal)

„A fegyverek nem tartanak biztonságban senkit. Csak kiegyenlítik a játékszabályokat.” (49. oldal)

„– Köszönöm a kéretlen véleményt – mondom. – De nem zavar, hogy ezt kell csinálnom.” (51. oldal)

„(…) Ne öregedjen meg, ifjú hölgy! Keserves dolog.” (57. oldal)

„Kirakta a NE GYERE BE! ZOMBI VAN ODABENT! táblát, de amikor lassan, óvatosan lenyomom a kilincset, észreveszem, hogy nincs bezárva.” (63. oldal)

„– Elég jó pasi. Le kéne csekkolnod.” (77. oldal)

„– Szeretlek titeket – mondom.
(…)
– Tudjuk – válaszolja. – De azért ne gyere nekünk szivárványt pukizó unikornisokkal.” (78. oldal)

„A védtelen fiatal nők a sorozatgyilkosok kedvenc prédái.” (101. oldal)

„Sose zárd el a menekülés útját!” (102. oldal)

„– Igen. Van, hogy másképp alakulnak a dolgok. Az ember nem mindig tudja megjósolni, mi következik.” (107. oldal)

„ (…) De az életben három dolog biztos: a halál, az adó és a zaklatók.” (121. oldal)

„ (…) Nem minden fickó seggfej a világon.” (127. oldal)

„– Megtenné, hogy becsukja az ajtót? Meg kell fordítanom a palacsintát.
– Palacsinta? – visszhangzom. – Komolyan? Ilyenkor?
– A palacsintához sosincs túl korán vagy túl későn. Ha ezzel nem ért egyet, akkor már mehet is, mert sosem leszünk barátok.„ (137. oldal)

„Sose ess ki a szerepedből!„ (152. oldal)

 „– Nincs bizonyítéka – mondom végül. – És nem azért, mert olyan agyafúrt vagyok, mint Hannibal Lecter, hanem mert nem csináltam semmit azzal a szegény lánnyal. Sosem láttam ezelőtt. Sajnálom, ami vele történt, és nem, nem tudom megmagyarázni, miért épp ott történt, ahol lakom. Bárcsak meg tudnám! (…) Nem tudom, mitől művel valaki ilyen beteg dolgokat. Maga tudja?
– Születés kérdése – feleli kerek perec. – És neveltetés. Agysérülés. A picsába is, a legrosszabbjának semmilyen mentsége sincsen.„ (213. oldal)

„Az emberekben van egyfajta megszállott, egészségtelen érdeklődés a férfi sorozatgyilkosok iránt. De a női bűntársaikat még náluk is sokkal jobban gyűlölik. A nőgyűlölet és az álszent harag mérgező elegye ez, és közrejátszik benne az az érzés is, hogy végre tönkre lehet tenni egy nőt, miközben a többieket nem szabad.” (226. oldal)

„– Mindketten fenn vagytok – állapítja meg. – Miért nincs még reggeli?
– Pofa be! (…) – Úgy viselkedsz, mint egy kisbaba. Tanulj meg palacsintát sütni! Nem atomfizika.„ (264. oldal)
„Szereti a játszmákat.” (340. oldal)

A könyv adatai:

Könyv: Rachel Caine: Nincs menekvés

Kiadó: Könyvmolyképző

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 368. oldal

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9789634576068

Fordította: Andó Gabriella

Ajánlom: 16-18 kor felettieknek

Ennyi csillagot adok rá:

csiiiiiiiiiillag4.jpg

Végszó:

Szóval, azért tetszett is, meg jó is volt, de jöhet a folytatás. :) További jó olvasást mindenkinek. :)

Smurfettereads