Stephen King · Joe Hill A ​magas fűben / Teljes gázzal c. kisregény

covers_413794.jpg

Ismét egy újabb értékeléssel érkezem Stephen King · Joe Hill A ​magas fűben / Teljes gázzal c. kisregényről, ami csupán 128. oldalas, és két rövid novella történetet tartalmaz. :) Sajnos csak az egyik tetszett nekem jobban, a másodikat kissé untam, pedig az is eléggé izgalmasnak tűnt, de a karakterek, és a történet, nem igazán jött be nekem. :/

Fülszöveg:

"Stephen King és fia, Joe Hill két közös elbeszélését olvashatjuk ebben a kis kötetben.

A Teljes gázzal 2009-ben jelent meg először angolul, A magas fűben pedig 2012-ben. Előbbit Richard Matheson 1971-es novellája, a Párbaj ihlette, amely egy motorosról és az országúton őt üldöző eszelős kamionosról szól, és akkor vált legendássá, amikor a fiatal Steven Spielberg megfilmesítette. A Teljes gázzal valódi főhajtás a Párbaj írója előtt. A történet a rajtvonaltól kezdve teljes gázzal száguld. Nem így kötetünk másik írása, A magas fűben, amely körbe-körbe ődöng, révület, eltévelyedés, lázálom és ráolvasásszerű rigmusok köreit teljesíti, de ez az irányvesztettség, ha lehet, még dermesztőbb.

Joe Hill és Stephen King mind ez idáig nem adott ki több közös történetet. Mit is mondhatnánk: várjuk a továbbiakat!"

Értékelés:

A magas fűben történet nekem nagyon tetszett, izgalmas volt, és misztikus, meg rejtélyes, titokzatos. :D Az egész cselekmény tetszett, csavaros, és pörgős, bár a vége nem igazán fogott meg, egy kissé fura egy lezárás volt, de többségében nekem tetszett, ahogy a karakterek is. :D Leginkább Becky, őt nagyon sajnáltam, hogy ilyen helyzetbe keveredett, főleg terhesen... Meg a szegény kutyust is nagyon sajnáltam. :( A kissrác is szimpi volt, meg Cal is. A magas fű, mint egy titokzatos, és rejtélyes helyszínt adott a sztorinak, ahogy a szikla is, nagyon kíváncsi lettem volna, hogy került oda, de nem igazán derült ki, róla ebben a kis szösszenetben, de annál jobban izgatta a fantáziámat a tény, hogy ott van, és milyen hatással van a karakterekre. Korábban már láttam a filmadaptációt, és az szintén nagyon tetszett nekem. :D Úgy mint a filmben is megpróbált megtéveszteni, és összezavarni az idősíkkal, amikor Becky azt hitte kijutott.... Nagyon sajnálom szegényt, kíváncsi lettem volna rá, hogy a történtek után, mi történt a karakterekkel, de a lezárás nagyon rejtélyesre sikeredett. :D Rosst viszont itt is ugyanúgy gyűlölöm, legszívesebben agyon vettem volna. XD

A Teljes gázzal viszont számomra nem igazán jött be. Izgalmasnak tűnt, de a karakterek cseppet sem voltak szimpik, és a történet is végig untatott. Már az első 5. oldal után azt vártam, hogy legyen vége, és inkább helyette olvastam volna még tovább A magas fűben-t, az legalább érdekesebb, és misztikusabb volt, mint a Teljes gázzal... Vince és a Törzs tagjai nem igazán vonzottak, sőt már vártam mikor tűnnek el végre mindegyikük. Race egy gusztustalan féreg, annyira negatív egy karakter, bár az apja és a banda se különb... Az egész sztori, cselekmény vontatott, és nagyon lassú lefolyású...

Erre a második novella történetre csak három csillagot adnék, vagy még annyit sem, mert csalódtam benne, de mégis A magas fűben miatt négy és fél között vacillálok, mert az tényleg nagyon tetszett, sőt élveztem is, mert az izgi volt, mint a második részlet. De viszont az apa-fia páros még nálam is nyerő volt, tetszik Stephen King és Joe Hill stílusa, ezért sem fogok négynél kevesebbet adni, pedig ha nem lenne A magas fűben sokkal kevesebb csillagot kapna, de azért nem leszek olyan szemét, hogy lehúzzam, nem lenne fair A magas fűben-el szemben. :)

Kedvenc idézeteim:

"– És a gyerek apjával mi lesz?
(…) – Ja, neki nincs beleszólása. Kiderült, hogy nem százas." (7. oldal)

"– Kisfiú! Hé, kisfiú! Hallasz engem?
Egy pillanattal később már fel is hangzott a válasz: – Igen! Már NAPOK óta itt vagyok!
Becky jól tudta, milyen csalóka a gyerekek időérzékelése, úgy tippelt, a kisfiú körülbelül húsz percet érthetett ez alatt. Tekintetével kereste azt a helyet, ahol a letaposott, legázolt fű mutatná, hogy a fiú hol mehetett be a mezőre (biztos valami bugyuta videójátékba vagy dzsungeles kalandfilmbe képzelte magát), de nem látott semmit. Úgy saccolta, hogy a hang bal felől jöhetett, úgy tíz óra irányából. Még nem lehetett bent túl mélyen a mezőn. Ha nagyon messzire tévedt volna, meg sem hallották volna a hangját, hiába kapcsolják ki a rádiót meg a légkondit.
Megindult, hogy leereszkedjen a töltésen a mező széléhez, amikor egy másik hangot is hallott: egy nő rekedtes, zavart szavait. Bizonytalanul, reszelősen szólt, mintha csak most tért volna magához, és meg kellene nedvesítenie kiszáradt ajkait. Azonnal.
– Ne! – kiáltott a nő. – Ne csináld, kérlek! Ne menj oda! Tobin, hagyd abba a kiabálást! Hagyd abba, kicsikém! Ő is meg fog hallani!
– Hahó? – kiáltott Becky. – Mi történt?
Mögötte ajtó csapódott, Cal lépdelt felé a túloldalról.
– Eltévedtünk – kiabálta a kisfiú. – Segítsetek! Segítsetek, az anyukám megsérült. Kérem, segítsetek!
– Ne! – hallatszott az asszony hangja. – Ne, Tobin, ne csináld!" (10-11. oldal)

"– NEM ÉRDEKEL, MENNYIRE FÉLSZ, A LÉNYEG, HOGY NE MOZDULJ. MAJD MI ÉRTED MEGYÜNK!" (17. oldal)

"Becky egy pillanatra elgondolkozott, aztán nekiállt szavalni. A vers ritmikája a sáros sportcipők cuppogásával kísérte: – „Volt egy úr, lakhelye Martinique / le akart itatni pár tinit. / Farkába gin futott / öntött rá vermutot:_ / csitriknek így kínált martinit.”
– Elbűvölő költemény – hallotta Cal hangját." (18-19. oldal)

"– Ez már téboly! – ordította megint Cal. – Téboly, téboly, egy kibaszott téboly!" (28. oldal)

"Szedd össze magad!" (29. oldal)

"Csillagokkal fénylő tűzkerék – idézte fel. Különösmód lenyűgöző volt figyelni, ahogy új univerzumok születnek, régiek kihunynak, egyszer megjelennek, másszor elenyésznek." (37. oldal)

"– Ez az, temesd csak bele az arcod a testembe, míg a húsig nem érsz!" (48. oldal)

"– VACSORAIDŐ! (…) – VACSORAIDŐ!
– MIT CSINÁLSZ, KISLÁNY? – kiabált vissza neki, és lehúzódott a kocsival az út szélére. – GYERE IDE AZONNAL! DE MOST RÖGTÖN!
– TALÁÁÁLJ MEG! – visongta kacagva a gyerek. – CSAK KÖVESD A HANGOM!
A kiáltozás a fűmező túlsó vége felől jött, ahol nagyon magasra nőtt az aljnövényzet. Pedig arrafelé már kereste. Vagy rosszul emlékszik? Hát nem vágott keresztül a magas fűben a gyerek után kutatva? Hiszen ő maga is eltévedt a fűben, nem?
– „ÉLT EGYSZER EGY GAZDA DALE-BEN!” – rikoltotta a kislány.
Becky begázolt a magas fűbe. Két lépés után olyan görcs nyilallt a méhébe, hogy felüvöltött fájdalmában.
– „FŰMAGOT EBÉDELT DÉLBEN” – csilingelt a gyerek, hangja meg-megremegett a visszafojtott nevetéstől.
(…) Olyan érzés volt, mintha lassan szétrepedne benne minden. Belső szervei úgy feszültek, mint egy széthúzott lepedő, ami középen folyamatosan hasadni kezd, míg ketté nem szakad.
– „KIZÖLDÜLT A” – fuvolázta a lány – „SEGGE PARTJA…”
(…)
– „GAZOS LETT A GAZDA FARKA DALE-BEN!” – kiáltotta diadalittasan a lány, és hahotázó nevetésben tört ki." (59-60. oldal)

"– Ha csak pofázunk, attól nem fog megoldódni semmi. Oda kell mennünk." (79. oldal)

"– Inkább errefelé megyek, semmi kedvem húsz mérföldön keresztül vánszorogni ebben a szarban. Ebből nem kérek, kösz. Errefelé simább az út, és közben talán sikerül felmarkolni a hatvan rongyot is. Ha kíváncsiak vagytok, mit gondolok.
– Fájt? – kérdezte Lemmy Roytól. – Mármint az, hogy gondolkodtál. Úgy hallottam, amikor valaki először használja az agyát, az elég fájdalmas tud lenni. Mint amikor egy csaj elveszti a szüzességét.
– Baszd meg, Lemmy – morgott Roy." (90. oldal)

"– Kapcsolj rá, a kurva életbe! (…) – Kapcsolj rá, a kurva életbe! Ne lassíts!" (112. oldal)

"Jó, akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba, baszd meg!" (120. oldal)

A könyv adatai:

Könyv: Stephen King · Joe Hill A ​magas fűben / Teljes gázzal

Kiadó: Európa kiadó

Kiadás éve: 2016

Oldalszám: 128. oldal

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9789634055068

Fordította: Hegyi Pál, Totth Benedek

Ajánlom: 16 éven felülieknek, meg mindenki másnak, aki szereti Stephen King regényeit. :)

Ennyi csillagot adok rá:

csiiiiiiiiiillag4.jpg

Végszó

Végül döntöttem, és négynél maradtam, mert ennyit maximum megérdemel ez a kis könyv, még akkor is, ha nem igazán lett az egyik kedvenc könyvem, de szeretem Stephen King stílusát, és jó volt Joe Hill-el a párosa, remélem lesz még ilyen. :) Már csak be kellene valamikor fejeznem a Csipkerózsikákat, de igyekszem, és hamarosan arról is írok értékelést, addig is további jó olvasást mindenkinek, és jó éjt. :)

Smurfettereads