M. J. Arlidge: A ​babaház (Helen Grace 3.) c. könyv értékelése

covers_387329.jpg

Ma elhozom a harmadik részről az értékelésemet M. J. Arlidge: A babaház c. könyvről. :) Ez a része is tetszett nekem, csak egy kicsit kevésbé volt pörgős, és akciódús, inkább olyan "nyugodtabb" volt, de ugyanúgy megvolt benne az izgalom, és a feszült hangulat, ráadásul most is csak úgy faltam a lapokat, mert furdalta az oldalamat a kíváncsiság ki lehet a sorozatgyilkos, szintén lassan derült ki a személye, de ezt már lassan kezdem megszokni, mert egyre jobban tetszik M. J. Arlidge stílusa. :D

Előző részek értékelései: M. J. Arlidge: Ecc pecc: https://smurfettereads.blog.hu/2021/03/23/m_j_arlidge_ecc_pecc_c_konyv_ertekelese M. J. Arlidge: Üsd, vágd: https://smurfettereads.blog.hu/2021/10/10/m_j_arlidge_usd_vagd_helen_grace_2_c_konyv_ertekelese

Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz!

"Egy ​fiatal nő egy hideg, sötét pincében ébred, és fogalma sincs, hogy került oda, ki rabolta el. Így kezdődik a legrosszabb rémálma.

Egy félreeső tengerparti strandon előkerül egy másik fiatal nő elásott holtteste. Ám a halott lány eltűnését nem jelentették – elhidegült családja rendszeresen kapott tőle szöveges üzeneteket az évek során. Valaki a síron túl is életben tartotta.

Helen Grace felügyelő számára ez vérfagyasztó jelzés arról, hogy egy szörnyet üldöz, aki nemcsak perverz, de ügyes és leleményes is – ragadozó, aki nem először ölt.

Miközben Helen a gyilkos motivációját próbálja megfejteni, ráébred, hogy versenyt kell futnia az idővel…

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak."

Értékelés:

Nekem ez a része is tetszett, még mindig nagyon izgalmas, és feszültséggel teli, a sztori is jó, és a szereplők is ugyanúgy, de ebben a részben kicsit hiányzott a pörgés, és az akció, egy kis vérengzés, de érezhető volt már az elején, hogy másabb sorozatgyilkossal állunk szemben. XD Kissé lassabban folyt a cselekmény, a vége pedig túl kevés volt, olyan gyorsan lezártnak éreztem, a történtek után. Rubyt és a többi lányt nagyon sajnáltam, azért amin keresztül kellett menniük, a sorozatgyilkos egy aljas féreg volt, hogy képes volt mindarra, amire tett velük, bár eleinte eléggé nyugis volt, és csak azután durvult el kissé, ha nem úgy történtek a dolgok, ahogy várta.

Helen Grace még mindig nagyszerű nyomozó, de még mindig nem sikerült megszeretnem túlságosan szegényt, de van, amit kedvelek benne, a harciassága, és hogy sosem adja fel. Charlie-t viszont nagyon bírom, kár, hogy most kevésbé szerepelt, de néha csak felbukkant, ha szükség volt rá. :D Ceri Harwood és Emilia, hááát... egyik sem a szívem csücske... De Emilia most kevésbé tűnt utálatosnak, és aljasnak, mint az előző részben, de Ceri... egyszerűen gusztustalan. Önző, hataloméhes, beképzelt, rosszmájú, undok.

Az új szereplő nyomozok közül nem igazán csíptem senkit, de Sanderson nyomozót nagyon bírtam. :D Kíváncsi leszek, mi lesz a negyedik részben, remélem hamar sikerül beszereznem, mert eddig nagyon tetszik M. J. Arlidge stílusa, és bár még mindig zavaró a fejezet részek elaprózása, de már nem bosszant, kezdem megszokni. :D Ez a borító sem rossz, bár az előző kettő jobban tetszett nekem. :D Nagyon kíváncsi vagyok már a többi részre is már, hogy folytatódik a már megismert karakterek élete, és sorsa, meg az, hogy mit tartogat még az író. :D

Kedvenc idézeteim:

"Nyugalom. Próbálj relaxálni. Gondolj szép dolgokra. Gondolj anyára. És apára. (…) Gondolj rétekre. És folyókra. És napsütésre. Gondold azt, hogy gyerek vagy. Gondolj játszóterekre. A nyarakra a kertben. Gondold, hogy átszaladsz az esőtetőn. Találj boldog gondolatokat.
(…) Őrizd meg a nyugalmad. Minden rendben lesz." (9. oldal)

"A férfi fölötte állt.
– Ne érjen hozzám.
– Jól aludtál?
– Nem. Rohadtul halálra fagytam, te beteg állat! Itt fogok meghalni, ezt akarod?
– Hozok neked egy plusz takarót.
– Engedjen haza, kérem.
– Kelj fel!
Ugatva parancsolt rá, egyszerre türelmetlenné és barátságtalanná vált a hangja. (…) Erőszakossá válhat? Meg lehet győzni észérvekkel? Elmebajos?
– Vedd le a ruháidat.
– Kérem…
– Vetkőzz – ismételte meg az utasítást, már emelt hangon.
(…)
– Nem akarom – nyögte ki végül.
– Csináld, vagy isten látja lelkemet…
Amikor a férfi közelebb lépett hozzá, Ruby lemászott az ágyról.
– Csinálom, csinálom.
A férfi még ekkor sem nézett rá. Ruby halkan zokogva levette a vékony pamut pizsamakabátot, amit a férfitól kapott a saját hálóinge helyett. Utálta az anyagát és a szagát, de nem akart halálra fagyni." (48-49. oldal)

"– FOGD BE A POFÁD!
Miközben ezt üvöltette, keményen pofon vágta Rubyt, a gyűrűi élesen végigszántották a járomcsontját. Ruby kissé megtántorodott, hátrabillent a székkel együtt, de mielőtt a földre zuhant volna, az idegen elkapta hátulról, és durván visszanyomta a székre.
– CSAK FOGD BE A POFÁD ÉS EGYÉL.
A dühtől lángoló tekintettel ordítozott. Ruby megdermedt, az a gondolat, hogy talán csak másodpercek választják el a kegyetlen haláltól, teljesen megbénította.
– Egyél – mondta a férfi már halkabban, igyekezve megfékezni a haragját." (63. oldal)

"– Átveszem tőled ezt a cukorfalatot." (82. oldal)

"Hosszú hallgatás. (…) A gyanúsított lassan felemelte a fejét. Minden hetykesége eltűnt, úgy festett, akár a sarokba szorított állat.
De amikor megszólalt, csak ennyit mondott: – No comment." (87. oldal)

"Ideje volt véget vetni ennek a bújócskázásnak." (124. oldal)

"A „sorozatos elkövető” tág fogalom, amely sokféle bűncselekményt takar, és általában arra szolgál, hogy enyhítse a helyzet súlyosságát, és csökkentse a riadalmat. De itt nem volt értelme szépíteni a dolgot. Ha Helen jól sejti – és Sanderson egyre inkább úgy érezte, hogy igen –, akkor ők most nem egy sorozatos elkövetőt keresnek. Hanem egy sorozatgyilkosra vadásznak." (137. oldal)

"– Szeretnék kérdezni valamit – szólalt meg váratlanul. – Unatkozom, amíg várlak, és… arra gondoltam, hogy nem kaphatnék-e néhány könyvet.
A férfi vizsgálódva nézte egy pillanatig, aztán azt mondta: – Milyen könyveket szeretnél?
– Bármilyet.
– Nem vagy válogatós.
– Csak szeretnék olvasni.
Újabb szünet.
– Mondj néhány címet, és meglátjuk, elő tudom-e keríteni őket." (158. oldal)

"– Ha jó leszel hozzám, szó lehet azokról a könyvekről.
A férfi tett egy lépést előre. Ruby ösztönösen hátralépett volna, de kényszerítette magát, hogy ne mozduljon.
A férfi még egyet lépett, köré fonta a karját, és magához ölelte. Ruby hagyta, bár belül sikoltott. Érezte, hogy az idegen ajka a füléhez közelít.
– Minden jót megkapnak azok, akik tudnak várni – suttogta." (159. oldal)

"– Tehát vissza akar menni a strandra? (…)
– Igen. Ez az egyetlen ismert helyszín, ahol eltemetett valakit, és a sorozatgyilkosok szokások rabjai. Az egy nyugis félreeső partszakasz, ahol a tenger elmossa a lábnyomokat és a hasonló bizonyítékokat. Ideális a férfi céljaira, és bolond lenne nem visszatérni oda." (174. oldal)

"Micsoda különös nap ez a mai!" (215. oldal)

"Most vagy soha." (239. oldal)

"Miért barmol el mindent? Hogy lehet ilyen balfék? Ez most már örökre így marad, csak a keresés, a keresés, keresés, hogy aztán ne találjon mást, mint szerencsétlenséget és kínzó magányt? Hol ronthatta el ennyire?" (317. oldal)

"– Az egész világot jelenthették egymásnak." (341. oldal)

"– Viszlát, odaát." (366. oldal)

A könyv adatai:

Könyv: M. J. Arlidge: A ​babaház (Helen Grace 3.)

Kiadó: Gabo kiadó

Kiadás éve: 2016

Oldalszám: 386. oldal

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9789634062394

Fordította: Turcsányi Jakab

Ajánlom: 16-18 éven felülieknek

Ennyi csillagot adok rá:

5_es_fel.jpg

Végszó:

Szóval, nekem ez is tetszett, és már izgatottan várom a folytatást is, remélem minél előbb betudom őket szerezni. :) További jó olvasást mindenkinek! :)

Smurfettereads