M. J. Arlidge: Üsd, ​vágd (Helen Grace 2.) c. könyv értékelése

covers_380122.jpg

Hozom a második részről az értékelésemet. Hajnalban fejeztem be: M. J. Arlidge: Üsd, vágd (Helen Grace 2.) sorozat második részét, és ez sokkal jobban tetszett nekem, mint az első az Ecc pecc.
Sokkal izgalmasabb volt, és élvezhetőbb is, érdekesebb sztori, már hajnalban elkezdtem a következő részét A babaházat, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy folytatódik Helen Grace élete a további részekben. :D

Róla az értékelés itt olvasható: https://smurfettereads.blog.hu/2021/03/23/m_j_arlidge_ecc_pecc_c_konyv_ertekelese 

Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz!

"Egy ​középkorú férfi holttestére bukkannak Southampton piroslámpás negyedében. Az áldozatot brutálisan megkínozták, és kitépték a szívét. Pár órával később a szív küldeményként a halott férfi családjának küszöbén landol.

Helen Grace felügyelő nyomozni kezd, miközben újabb és újabb férfiak esnek a gyilkos áldozatául. A média a női Hasfelmetszőként emlegeti a sorozatgyilkost, aki megbünteti azokat a férfiakat, akik titokban prostituáltakhoz járnak.

A nyomozás nem várt fordulatokat vesz, és míg Helen a kirakós darabkáit próbálja összerakni, a gyilkos nem áll le, egyre leleményesebb gyilkosságokat hajt végre, és egyre érthetetlenebb, miért csinálja…

M. J. Arlidge tizenöt éve dolgozik a televíziós dráma műfajában. Az utóbbi öt évben olyan bűnügyi sorozatok gyártásában vett részt az ITV számára, mint a Torn vagy a The Little House, legújabban pedig az Undeniable, amelyet 2014 tavaszán sugároztak. Jelenleg A néma szemtanú epizódjait írja, de eredeti bűnügyi sorozatokon is dolgozik angol és amerikai tévécsatornáknak.

Bemutatkozó thrillere, az Ecc, pecc sikere után, az Üsd, vágdban Helen Grace felügyelő újabb kegyetlen sorozatgyilkossal találja szemben magát."

Értékelés:

Az első részhez képest nekem sokkal jobban tetszett, izgalmasabb volt, és vérengzősebb, egy olyan sorozatgyilkossal, aki tényleg a színen van, és szedi az áldozatait, és még saját szemszögből is érezhető mennyire jelentősen kiveszi a részét az áldozatai trancsírozásából, nem csak úgy, mint az első rész sorozatgyilkosa. XD Helent még mindig kedvelem, de nem igazán a kedvencem, pedig egy tök jó nyomozó, de néha a viselkedése annyira taszító és hideg, olyan önző néha... Charlie-t viszont most jobban megkedveltem, szerethető a karaktere, és nagyon sajnáltam a történtek után, amin keresztül kellett mennie, nem semmi lehetett feldolgoznia, ami vele történt.

Emiliát viszont nagyon utálom, aljas és gerinctelen, amit művelt Helen háta mögött, és olyan gusztustalan volt a viselkedése is. Még a zsarolás és a fenyegetőzés se tartotta vissza. Utálom. Angel karaktere nekem nagyon tetszett, annyira brutális volt, és kegyetlen, de ami kiderült róla, hát az megdöbbentett... Nem csodáltam, hogy úgy ölte a férfiakat, mint Hasfelmetsző Jack a nőket. Őt nagyon sajnáltam, főleg azután, hogy kiderült ki is ő valójában. Ceri Harwood viszont annyira ellenszenves volt végig, és unszimpatikus, nem csodálom, hogy nem jöttek ki jól Helennel. XD

De a sztori sokkal élvezetesebb volt, és izgalmasabb, mint az Ecc pecc, már nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz A babaház. Az író eddig nagyon tetszik, bár még az kicsit zavaró, hogy majdnem mindenki kap saját részt, és annyira elaprózza a fejezeteket, pedig nem is 500 vagy több oldalas a könyv maga, és így egy kissé elnyújtja a sztorit, és nagyon lassan derül ki a tettes kiléte, meg a miértekre a válaszok, de ez az Üsd, vágd még így is izgalmasabb volt. :D

Kedvenc idézeteim:

"Remény küzdött benne félelemmel és frusztrációval. Másra sem gondolt már napok óta. Olyan közel járt, de mi van, ha nem igaz az egész? Csak városi legenda? Nagyot csapott a kormánykerékre. Itt kell lennie.
Semmi. Semmi. Sem…
És ott van." (5. oldal)

"Óvatosnak kell lennie, semmit sem bízhat a véletlenre. Végig nézett az utcán életjelek után kutatva, de a köd teljesen elvágta őket. Mintha csak ők ketten lennének a világon.
Átvágott az úton a lány felé tartva, aztán visszafogta magát, és lelassította a lépteit. Nem szabad elsietni – ez olyasmi, amit ízlelgetve kell kiélvezni. A várakozás néha élvezetesebb, mint maga az aktus – tapasztalatból tudta. El kell nyújtania a pillanatot." (6. oldal)

"– Munka vagy szórakozás?" (16. oldal)

"Kicsit erősebben markolt rá a feszítővasra, amikor elérte a lépcső tetejét. Biztos, ami biztos, előbb benézett a fürdőszobába és a hátsó hálóba – csak egy amatőr hagyja, hogy hátulról támadjanak rá." (21. oldal)

"Leparkoltak, és egy másodpercig csak ültek a csendben. A nő óvszert vett elő a táskájából, kitette a műszerfalra.
– Hátra kell döntened az ülésedet, különben nem férek hozzád – mondta kedvesen.
A férfi mosolygott, gyorsan hátratolta az ülést, aztán lassan leeresztette, hogy nagyobb teret adjon a nőnek. Aki már simogatta is kesztyűs kézzel az ágyékát, hogy elősegítse az erekciót.
– Nem baj, ha ezt magamon hagyom? – kérdezte. – Izgalmasabb lesz.
A férfi bólintott, az erős vágy elvette a szavát. A nő elkezdte lehúzni a cipzárt a nadrágján.
– Csukd be a szemed, édes, és bízd rám magad!
A férfi engedelmeskedett. Élvezte, hogy a nő veszi át az irányítást." (64. oldal)

"A prostituáltak az áldozatok szoktak lenni, nem a gyilkosok, és ez így volt már jóval Hasfelmetsző Jack előtt, ahogy utána is." (83. oldal)

"Nem szerelem volt. Legalábbis nem hitte, hogy az. De több volt annál, mint amit hosszú ideje bárki iránt érzett. Ha ilyen szeretetlenségben élsz, ha számkivetett vagy, mélyen elzárva tartod az érzéseidet." (116-117. oldal)

"Vérben úszott. Az áldozat az ágyon feküdt, keze-lába még ki volt kötözve a támlához, a mellkasa felbontva, akár egy konzervdoboz. A szíve, amely harminc perccel ezelőtt még egészségesen dobogott, most mozdulatlanná ernyedt." (152-153. oldal)

"– Látom, nem is tagadja, hogy ismeri. Volt vele egy hosszú beszélgetésem, és némi gyöngéd noszogatás után mindent elmesélt nekem. Arról, hogy pénzért üti magát. Mi baja egyes nőknek, hogy igénylik az erős férfikezet?" (199. oldal)

"Nem tudott mit tenni ebben a helyzetben, de azt gondolta, majd meglátjuk, ki marad állva a végén.
Helen töltött magának egy kávét, és elindult az esetszobába. Nem ez volt a megfelelő idő a szorongásra vagy az önvizsgálatra – sok munka várt rá. Még szabadon van egy bosszúálló Angyal, és vérre szomjazik." (233. oldal)

"A szerelemben impulzív és mindig meglepő, a szexben fantáziadús és vagány, az érzelmek terén önzetlen volt." (283. oldal)

"– A gonosz soha nem alszik, igaz? – próbált humorizálni." (378. oldal)

Könyv adatai:

Könyv: M. J. Arlidge: Üsd, vágd (Helen Grace 2.)

Kiadó: Gabo kiadó

Kiadás éve: 2016

Kötés: Puhatáblás

Oldalszám: 408. oldal

ISBN: 9789634061724

Fordította: Turcsányi Jakab

Ajánlom: 16-18. éven felülieknek

Ennyi csillagot adok rá:

5_csillag.jpg

Végszó:

Szóval, nekem nagyon tetszett, és csak ajánlani tudom azoknak is, akik szeretik a krimit, és a hasonló sorozatgyilkosos történeteket. :) További jó olvasást mindenkinek. :)

Smurfettereads