Holly Jackson: Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 1.) c. könyv értékelése

jo_kislanyok_kezikonyve.jpg

Február 28-án fejeztem be Holly Jackson: Jó ​kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 1.) c. kötetet, ami nekem nagyon tetszett. :D Az elejétől a végéig, annyira bírtam Pip vagányságát, és vakmerőségét, ő lett az első számú kedvencem meg Ravi is. :D Imádtam a párbeszédeiket, szócsatáikat, izgalmas volt végig követni a nyomozásaikat. :)

Fülszöveg:

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot.

Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…

A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve.
2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

Értékelés:

Nekem nagyon tetszik ez a kötet, izgalmas volt, és annyira lekötött engem. Imádtam végig követni Ravit és Pipát ezen az úton, bár nem mindig volt nekik sem könnyű, de az írónő zseniálisan felépítette ezt a sztorit. Alig várom, hogy a második részt is olvashassam. :D Pip és Ravi között, abszolút működött a dolog, tetszett, hogy milyen gyorsan egy hullámhosszra kerültek, tetszett a szócsatáik, és Ravi poénkodásai, jó sokszor megnevettetett, nagyon élveztem a kötet olvasását. :) Elég hamar be is szippantott engem ez a sztori. Tetszettek az illusztrációk, és ahogy egyre több infó került elő, annál érdekesebb lett a sztori. A maga módján pörgős is volt, egyáltalán nem volt unalmas, épp ellenkezőleg.

Végig izgultam az egészet, főleg Ravi és Pip miatt. :D Pip szüleit nagyon bírtam, főleg az apját, olyan vicces volt. XD Meg Pip barátait, főleg Cara-t meg a fiúkat. XD Ők is nagyon szerethetőek voltak. :D Naomi és Max és Becca eléggé furcsák voltak eleinte, ahogy felbukkantak, ahogy kezdett a felszínre törni az igazság, bár Pip megtett minden tőle telhetőt, de nem teljesen könnyítették meg neki a dolgát. XD Főleg Max. XD Az illusztrációkat nagyon szerettem, szépen fel lettek vezetve, és ez a napló ötlet is jó megoldás volt, bár eleinte zavart, hogy a napló E1 volt, aztán E3 lett belőle, de hamar belerázódtam, és így sikerült teljesen beszippantania a könyvnek. :) A borító nagyon illik a történethez. :)

Az írónő jól felkeverte az állóvizet, szegény Pip is veszélybe került, amiért nem hagyta annyiban a dolgokat, de úgy érezte, fontos az, amit tesz, nem csak Salil miatt, de a családja érdekében is, meg Andie miatt is. Nagyon aprólékos volt, még olyat is észrevett, amit a rendőrök nem, és tisztára Sherlock Holmes volt, csak nőben. :D Nagyon okos, és belevaló csajszi, nekem végig szimpatikus volt. Tetszettek a meglátásai, és hogy nem engedte megfélemlíteni magát, bár azért a vége felé csak sikerült a frászt ráhozni. Nagyon sajnáltam szegényt, de leginkább Barney-t, ő aztán tényleg nem érdemelte ki ezt a gonoszságot, főleg nem így. Annyira aljas egy tett volt. :/

Elég sok minden kiderül az öt éve történt gyilkosságról, olyan is, ami előtte még rejtély volt csupán. Az eltelt öt év után, olyan karakterekről is lehullt a lepel, akiket egészen addig a rendőrök előtt is jótékony homály fedte, sőt a barátok, rokonok előtt is. Andie nem igazán volt olyan jó, mint ahogy azt állították, sőt kegyetlen volt, bár nem is csodálom, amilyen apja volt neki, meg Beccának. Nem csodálom, hogy ennyire eltorzult a személyisége, de nagyon sajnáltam őt. Mert végül is ő is csak egy áldozat volt, mint Sal is… De Pip szépen végig vezette a szálakat, és leleplezte a rejtélyes gyilkosságot, és végül minden kiderült, aminek ki kellett derülnie.

Pippa Fitz-Amobi középiskolásként, egy öt éve történt gyilkosságot választott az egyik vizsga projektéhez, hogy kiderítse, mi is történt igazából Andie Bell-el, mert a holtteste sosem került elő. Egy gyanúsított volt, de a lány halála után nem sokkal öngyilkosságot követett el, legalábbis minden bizonyíték erre utalt. Akadtak hiányos részecskék, amin Pippát egyszerűen nem hagyta békén. Ő nem hitte el, hogy a fiú tette, aki öngyilkos lett, és hogy csak ő az egyetlen gyanúsított az ügyben, bár az óta 5 év telt el, és az aktát le is zárták. Nem volt több bizonyíték, nem volt több gyanúsított, ezért Pippa a fejébe vette, hogy megpróbálja kideríteni az igazságot, vagy valamilyen megoldást, ami végre elárulja, hova is tűnt, Andie Bell. Hogy tényleg halott-e vagy él-e valahol, mert senki sem találta meg a holtestet.

A rendőrségnek meg csak a DNS nyomok, egy kamerafelvétel, és a szemtanúk vallomás volt, azoké, akik utoljára láthatták Andie Bell-t és Salil-t. Nem túl sokra jutottak 5 éve a rendőrök, minden bizonyíték, amit össze tudtak kaparni, csak egy személyre vetült.  Voltak dolgok, amik rejtve maradtak, olyan vallomások, amik a hazugságra épültek, hogy még jobban az állítólagos gyilkosára vetüljön a tény, hogy ő tette. De aztán eltelt öt év, jött Pip és Ravi, akik elkezdték felkutatni a gyilkosságban érintetteket, rokonokat, barátokat, akiket ismét kikérdezgettek, hogy jobban átláthassák, és megtalálhassák az igazi tettest, vagy tetteseket, és végre kiderült mi lett Andie-vel és Salillel. A vége méltó lezárást kapott, de kíváncsian várom a második kötetet olvashassam, mert az írónő stílusa nekem tetszik. :)

Kedvenc idézeteim:

„[…] ha bizonytalan vagy, gondolj gyilkosságra.” (18. oldal)

„– Jaj, kicsim, túl okos vagy te ahhoz, hogy kétszer süsd el ugyanazt a poént!” (21. oldal)

„– Minden fiú egy nagy farok, még szerencse, hogy nekem nem kell velük küszködnöm […] – Annyival jobbat érdemelsz nála!
– Yep.” (31. oldal)

„– Hát, ha feketén, tej nélkül innád a teát…
– Soha nem pártolok át a sötét oldalhoz […]” (70. oldal)

„– Hali! – üdvözölte Pipet a fiú, aki egy hűtőtáskát cipelt Zachkel. – Ó, a fenébe, megint a lányoknak jut a legjobb hálóhely! Most is le lettünk pipálva!
Természetesen nem ez volt az első alkalom, hogy a fiúk Pip jelenlétében elsütötték ezt a poént.
– Haha, röhög a májam, Con – mondta Pip kissé megvetően, és kisimított egy tincset a szeméből.
– Nyugi, Connor – szállt be Ant is az élcelődésbe –, ne vedd úgy a szívedre! Talán ha házi feladat volnál, szívesebben foglalkozna veled.
– Vagy Ravi Singh – súgta oda Cara kacsintva Pipnek.
– A házi feladat sokkal érdekesebb, mint ti, fiúk – jelentette ki Pip, és oldalba bökte Carát. – És mondhatsz, amit akarsz, Ant, a te szexuális életed kábé egy argonautáénak felel meg.
– Ami azt jelenti, hogy… – mutatta Ant csuklókörözéssel, hogy várja a magyarázatot.
– Nos – felelte Pip –, az argonauták pénisze párosodás közben leválik a testükről, ezért csak egyetlenegyszer tudnak szexelni egész életükben.
– Ezt megerősíthetem – szólt közbe Lauren, akinek tavaly nyáron volt egy félresikerült próbálkozása Anttel.” (111. oldal)

„MICSODA ÜGYETLEN IDIÓTA VAGYOK!” (171. oldal)

„– Ne légy már ilyen színpadias!” (184. oldal)

„– Kész vicc vagy, öregem!” (222. oldal)

„– Tudtad, hogy ha be vagy szarva, hirtelen nagyon vicces leszel? […]
– Aha. Te meg parancsolgató és flancos.” (224. oldal)

„– Aha – mondta Ravi –, szóval így lesz a tanítványból mester. Lehet, hogy te őrmester vagy, én viszont főfelügyelő.
– Fogd be, Sigh!” (235. oldal)

„– Mié… na jó, inkább nem kérdezlek – nevette el magát Ravi, és mikor Pip felhúzta a fényes, sárga gumikesztyűt, csak a fejét csóválta.
– Épp bűncselekményt készülök elkövetni – magyarázta Pip –, és nem szeretnék ujjlenyomatot hagyni. Van egy pár neked is.
Azzal kinyújtotta neonsárga tenyerét, Ravi pedig beletette a kulcsot. A fiú lehajolt, beletúrt Pip hátizsákjába, és mikor felegyenesedett, egy virágmintás, rózsaszín kesztyűt tartott a kezében.
– Mi a szösz? – kérdezte.
– Anya kertészkesztyűje. Nézd, nem volt túl sok időm eltervezni a kis betörésünket.
– Világos – motyogta Ravi.
– Amúgy az a nagyobb. Vedd már fel!
– Egy igazi pasi virágmintásat visel, ha tilosban jár, nem? – Ravi felhúzta a kesztyűt, és összeütötte a két tenyerét.” (235-236. oldal)

„A dübörgések most már őrült dobogássá sűrűsödtek, és néhány másodperc múlva egy fekete macska jelent meg a lépcső tetején.
– Szentséges macskaszar!” (238. oldal)

„– Tehát – kezdett bele Pip –, a két helyszín között Salnek legfeljebb negyvenöt percnyi idősávot adtunk. Az újrajátszást a lehető legrövidebb utat választva, szinte rohamtempóban végeztük el.
– Igen, ez volt a világ leggyorsabb gyilkossága, az szent!” (290. oldal)

„– Ne bolondozz! – mondta Victor. – Ezek a dolgok nem fontosak. Pótolhatóak. Csak az számít, hogy te jól legyél!” (353. oldal)

„– Ne add fel ilyen könnyen a melót!” (378. oldal)

„– Okés, akkor sok-sok-sok-sok-sok szerencsééééééét!” (396. oldal)

„– Túl csendes vagy – szólalt meg a fiú. – Mi jár abban az okos fejedben?” (437. oldal)

Könyv adatai:

Könyv:  Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 1.)

Kiadó: Kolibri kiadó, Budapest

Kiadás éve: 2022

Oldalszám: 476. oldal

Kötés: Puhatáblás

ISBN: 9789634377153

Fordította: Kallai Nóra

Ajánlom: Mindenkinek, aki szerette az első két részt, és az írónők stílusát. :D

Ennyi csillagot adok rá:

5_csillag_2.jpg

Következő rész:

jo_kislanyok_rossz_viszonyok.jpg

Végszó:

Nekem nagyon tetszett ez a kötet, és alig várom, hogy olvashassam a Jó kislányok, rossz viszonyok c. kötetet, az írónő stílusa nagyon tetszik, és szépen vezeti a történetet, a karakterei is jók, és a világ felépítése is zseniális. :) Újraolvasós is lesz majd ez is. :)

További szép estét!

Smurfettereads