Suzanne Collins: A ​kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.) c. könyv értékelése

covers_560480.jpg

Sziasztok kedves olvasóim, ma az egyik kedvenc trilógiám 3. részéről,  hozom az értékelésemet, ami nemrég tavaly kapott egy spin off részt, de most csak a Suzanne Collins: A kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.) részről írok értékelést. :)

ohkeh2q_1.jpg

Fülszöveg:

"Katniss Everdeen kétszer is túlélte Az éhezők viadalát. De még nincs biztonságban.

Közeledik a végső forradalom ideje. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz.

Élete legfontosabb szerepét kell eljátszania a végső csatában. Katniss lesz a fecsegőposzáta – a lázadás szimbóluma –, nem számít, mit kell feláldoznia érte."

Értékelés:

Még mindig nagyon imádom ezt a részt is, bár amikor nekikezdtem újraolvasni, olyan érzésem volt, mintha most olvasnám először. XD Ahhoz képest, hogy az első két részét többször olvastam már, meglepődtem azon, hogy ezt a befejező részt még csak másodszorra kezdtem el olvasni, de ugyanolyan jó volt így is, mintha tényleg csak először vettem volna kézbe, és az egész sztori újdonságnak hatott, amit nagyon is élveztem. :) ❤ Számomra Az éhezők viadala abszolút örök kedvenc lesz, mind a könyvek, mind a filmek egyaránt. :) ❤

A történet már a vége felé haladva egy utolsó viadalra épül, ami szintén ugyanolyan jól fel lett építve, mint az eddigiek. Ugyanolyan feszült hangulatot gerjesztve, már-már robbanásig feszíti az írónő az egészet, és ezzel jobban kiélezi a végső háborúra az eseményeket, amik ugyanolyan izgalmasak is az előkészületek, de azt nem tudni, kinyeri az utolsó csatát, a lázadók vagy a Kapitóliumiak? Még mindig ámulatba tud ejteni az írónő, tud újat mutatni, akárhányszor is újraolvasom ezeket a részeket, mindig ugyanolyan fantasztikus alaptörténet kapok, ami nagyon izgalmas, fordulatos cselekmények, drámai cselekmények, komor hangulat, akciódús, és egy kegyetlenül brutális világ, ahol egy kegyetlen gusztustalan féreg akar irányítani mindent és mindenkit kénye kedve szerint, és bárkit félreállít az útból, aki megakadályozza ebben, vagy fellázad ellenne. Most ezt megdönteni készülnek, hogy véget vessenek a szenvedésnek, és a pusztításnak, ami felett uralkodni vágyik. Már az első résztől kezdve gyűlöltem Snow-t, és ez sosem fog megváltozni. Annyira egy undorító egy féreg, és nála Coin sem jobb. Ő se lesz sose a szívem csücske.

snow_1.jpg

coin_1.jpg

 

De helyettük ott vannak a nagy kedvenceim, akiket minden szempontból imádok, és szeretek, még akkor is, ha egy csomót hibáznak, és nem is annyira tökéletesek. :D Én még mindig nagyon szeretem Katnisst, minden hibájával együtt, bármit megtenne a családjáért és a barátaiért, és habár ebben a részben néha elég hisztis, de nagyon erős is, és bátor, kitartó, ezért is szeretem annyira a karakterét, mert nem egy tökéletes személyiség, sokat hibázik, vagy nem éppen úgy cselekszik, ahogy azt elvárnák tőle. De a húgáért még a saját életét is kockáztatná.

ehezok-viadala-kiallitassal-keszul-a-lionsgate-06010656_1.jpg

Peeta és Gale-t is nagyon bírom, habár az utóbbiban kissé csalódtam, de még mindig szeretem a karakterét, csak nem igazán kibékülve egyes események alakulásával, amiben ő is részt vett, így vagy úgy. De Gale is egy erős karakter, és nagyon bátor. Peeta viszont abszolút örök kedvenc, amik imádok, a történtek ellenére, még mindig jószívű, kedves, és bármit megtenne Katnissért, ha a szükség úgy hozná.

Johanna az előző részben is szimpatikus egy karakter volt, még mindig bírom őt is. :D Finnicket viszont imádom. :) ❤ Prim és Kökörcsin is nagyon cukik, és őket is nagyon megszerettem az első pillanattól kezdve. :) Rajtuk kívül még Haymitchet, Effie Trinktet, Boggst, Cressidát, Polluxot, Castort, Messalát, és Katniss meg Prim anyukáját emelném ki, akik nagyon szimpatikusak voltak, és egy kissé még Plutarch is. :)

hunger_games_screenshot_20160527122132_2_original_560x313_cover.jpg

10429257_4c25e4cbcf2b410e659c4e66628937d5_j.jpg

mahershala-ali.jpg

haymitch.jpg

index_1.jpg

effie.jpg

ca-times_brightspotcdn_com.jpg

original_1.jpg

Kedvenc idézeteim:

"– Jól van, tőlem aztán oda megy, ahová akar. Inkább vesztegessünk el még egy napot, mint egy újabb hónapot." (9. oldal)

"Lángol. Még mindig lángol. A gondolat ledermeszt." (11. oldal)

„Mi a francot csináljak? Egyáltalán van-e értelme bármit is csinálni?” (16. oldal)

„– Gyere ide, öregfiú!” (17. oldal)

„– Abbahagyhatjuk, ha akarod.
– Talán nem beszéltünk meg mindent? (…)
– Kíváncsi lettem volna még arra is, mi a véleményed a háborúról, de ha túlságosan feldúlt vagy… – kezdi Caesar.
– Egyáltalán nem vagyok feldúlt. Szívesen válaszolok a kérdésre – mondja Peeta, aztán mély lélegzetet vesz, egyenesen a kamerába néz, és így folytatja: – Azt szeretném, ha egy pillanatra mindenki belegondolna, hogy miről is szól ez a háború. Függetlenül attól, hogy a Kapitólium vagy a lázadok oldalán áll. Gondolják végig, mi jelent ez a háború nekünk, embereknek. Egyszer már majdnem sikerült kiirtanunk egymást. Saját magunkat. És most még kevesebben vagyunk. A körülményeink pedig még rosszabbak. Tényleg erre van szükségünk? Tényleg azt akarjuk, hogy az emberiség végleg eltűnjön? Annak reményében, hogy… Tényleg, minek is a reményében? Hogy néhány szerencsés faj örökölje a Föld füstölgő romjait?
– Nem igazán értem… Nem tudlak követni… – szakítja félbe Caesar.
– Nem harcolhatunk egymás ellen – magyarázza Peeta. – Ha így folytatjuk, a végén ahhoz sem maradunk elegen, hogy fenntartsuk magunkat. Ha nem teszi le mindenki a fegyvert nagyon sürgősen, akkor mindennek vége.
– Azt szeretnéd, hogy a harcoló felek tűzszünetet kössenek? – kérdezi Caesar.
– Igen, azt – feleli Peeta fáradtan.” (28-29. oldal)

„– Nem táncolhatunk vissza.” (33. oldal)

„– Még nem estünk ki a játékból… – Próbálok optimistának tűnni, de elakad a hangom.
– Még nem estünk ki. És még én vagyok a mentorod. (…) – Amikor a csatatéren mászkálsz, egy pillanatra se felejtsd el, hogy ott körözök feletted. Sokkal jobban belátom majd a terepet, úgyhogy ha jót akarsz magadnak, kövesd az utasításaimat.
– Majd meglátjuk – mondom.” (75. oldal)

„De most őszintén, az őseink aztán nem sok mindennel büszkélkedhetnek. Elég, ha megnézzük, milyen állapotban hagyták ránk ezt a háborúk sújtotta, kiszipolyozott bolygót. Világosan látszik, hogy nem érdekelte őket, mi lesz az utánuk következő generációkkal. (…)
– És mi lesz, ha veszítünk? – kérdezem.
– Ha veszítünk? (…) – Egy dologban biztos vagyok: a Kapitólium igazán emlékezetes viadallal fogja ünnepelni a győzelmét.” (80. oldal)

„– Hát, azért ez elég zűrös időszak volt – állapítom meg.
– Senki sem mondta, hogy tökéletes vagy. De amilyen időket élünk, nem kis teljesítmény, amit véghez vittél – mondja Boggs.” (86. oldal)

„– Azt üzenem az embereknek, nehogy abba a tévhitbe ringassák magukat, hogy tűzszünet esetén a Kapitólium megkegyelmezne nekik. Ez hiú ábránd. Pontosan tudjuk, kik ők, és milyen aljasságokra képesek. – Felemelem a kezemet, és körbemutatok a pusztítás borzalmas nyomain. – Erre képesek! Nekünk pedig harcolnunk kell ellenük!
(…)
– Snow elnök üzenni akart nekünk? Hát jól van, akkor figyeljen ide, mert most én üzenek neki! Megkínozhat bennünket, lebombázhatja a házainkat, felégetheti a körzeteinket, de előtte nézze meg ezt! (…)
– A tűz már lobog! (…) – És ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!” (93. oldal)

„– És sose hagyjon el…
(…)
– … benneteket a remény!
Legalább kimondta.” (117. oldal)

„A bombázást direkt úgy tervezték meg, hogy az embereknek minél hosszabb ideig az óvóhelyeken kelljen maradniuk. Bénítsuk meg a körzetet! Jó ötlet. Intézzük úgy, hogy rengeteg időbe és energiába kerüljön újraszervezniük az életet! Remek ötlet. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy még véletlenül se pusztítsuk el a körzetet!” (138. oldal)

„– Ne add fel, kislány!” (170. oldal)

„– Ő is elég jól csókol – felelem kurtán.
– És szerinted ez rendben volt így? Hogy mindkettőnkkel csókolóztál? – kérdezi.
– Nem. Egyáltalán nem volt rendben, hogy csókolóztam veletek. De nem kérdeztem a véleményed – mondom.
(…)
– Kiállhatatlan egy csaj vagy.„ (205. oldal)

„– Nyugi, ez csak víz. Nem vagyunk cukorból – biztatom. – Túl fogjuk élni.” (209. oldal)

„– Hölgyeim és uraim…
A hangja halk, de az enyém már erősen visszhangzik a teremben.
– Kezdődjék hát a Hetvenhatodik Éhezők Viadala!
Felnevetek. Azonnal. Mielőtt valaki felfogná szavaim mögöttes tartalmát. Mielőtt ráncolni kezdenék a homlokukat, mielőtt tiltakozni tudnának, mielőtt leesne nekik, hogy mire céloztam, és rájönnének,hogy véletlenül sem szabad a Kapitólium közelébe engedniük. Mert dühös, önfejű győztes – akinek a tudatát pszichés sérülések vastag hegszövete borítja – az utolsó, akivel egy osztagban akarsz harcolni.” (221-222. oldal)

„– Ne bízz bennük! Ne menj vissza! (…) Tedd meg, amiért idejöttél!” (246. oldal)

„– Ez azért elég jó hír, nem gondolod? – kérdezem. – Ha sikerül megkülönböztetned a kétféle emléket, akkor megtudod állapítani, mi igaz, és mi nem.
– Igen. És ha szárnyakat növesztenék, akkor tudnék repülni. Csak egy a bökkenő: az embernek nincsen szárnya – mondja. – Igaz vagy nem igaz?
– Igaz – felelem. – De az embereknek nem is kellenek szárnyak a túléléshez.
– A fecsegőposzátáknak viszont igen – mondja, aztán befejezi a levest, és visszaadja a dobozt.
(…)
– Még van egy kis időnk. Aludnod kellene. (…)
– Még mindig meg akarsz védeni. Igaz vagy nem igaz? – suttogja.
– Igaz – felelem. De úgy érzem, a válasz magyarázatra szorul. – Mert mi mindig ezt tesszük. Megvédjük egymást.” (263-264. oldal)

„Erről lenne szó? A keserűség motiválja? A gyűlölet? A bosszúvágy? Nem tudom eldönteni, de a gondolat mindenesetre megnyugtat. A bosszúvágy hosszan és forrón tud izzani az ember lelkében. Főleg, ha minden tükörbe vetett pillantás csak megerősíti a bosszú jogosságát.” (278. oldal)

„– Figyelj! (…) – Ne csinálj semmi hülyeséget.
– Oké. Csak ha minden kötél szakad – mondja. – Megígérem.” (293. oldal)

„– Gyertek! – mondom. – Ne várassuk a közönséget.” (317. oldal)

„Nekem tavasszal a pitypangra van szükségem. Az élénksárga virágra, amelyik az újjászületést jelenti – a pusztítás helyett. Nekem az ígéret kell, hogy bármilyen szörnyű veszteségeket szenvedtünk is el, lehet folytatni az életet. És minden jóra fordulhat.” (333. oldal)

A könyv adatai:

Könyv: Suzanne Collins: A ​kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.) 

Kiadó: Agave Könyvek

Kiadás éve: 2019

Oldalszám: 338. oldal

Kötés: Keménytáblás

Fordította: Totth Benedek

ISBN: 9789634196693

Ajánlom: 15-16 éven felülieknek leginkább

Ennyi csillagot adok rá: Legszívesebben ennyit :D

5_csillag.jpg5_csillag.jpg

Végszó:

Suzanne Collins még mindig egyszerűen lenyűgöző, szeretem az írónő írói stílusát, és ő az egyik legnagyobb kedvenc írónőim. :) Mindenkinek csak ajánlani tudom. :) Számomra megunhatatlan, és letehetetlen, bármikor újraolvasnám. :) ❤

Smurfettereads